Dziś przepis, który obiecywałam Wam od wczoraj. Panowie , którzy remontują mój dom byli zadowoleni a robota szybciej im szła:) Może to jest sposób na jak najszybsze załatwianie wszelkich remontów?;) Ciasto jest szybkie, proste i bardzo smaczne:)
Drożdżówka ze sliwkami, borówkami i orzechową kruszonką
- pół kostki drożdży ( 50g)
- pól szklanki oleju
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 500g mąki
- 100g mielonych migdałów
- 100g mąki pszennej
-200 g masła
- 100g cukru pudru
- do tego wydrylowane śliwki, borówki
Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, na to wsypujemy cukier, mleko,
olej i wbijamy jajka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy to na 3
godziny- nie mieszamy. Po tym czasie dosypujemy mąkę, mieszamy- ciasto
ma być kleiste - nie elastyczne jak przy ciastach drożdżowych
wyrabianych i przelewamy do formy okrągłej tortowej 26cm. Wsypujemy na
wierzch owoce. Z masła, mąki pszennej i zmielonych migdałów oraz cukru pudru wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy owoce . Całość odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia- w ciepłe
miejsce . Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy
termoobiegu ) na ok. 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz