czwartek, 22 sierpnia 2013

Drożdżówka ze śliwkami, borówkami i orzechową kruszonką

Dziś przepis, który obiecywałam Wam od wczoraj. Panowie , którzy remontują mój dom byli zadowoleni a robota szybciej im szła:) Może to jest sposób na jak najszybsze załatwianie wszelkich remontów?;) Ciasto jest szybkie, proste i bardzo smaczne:)

Drożdżówka ze sliwkami, borówkami i orzechową kruszonką

- pół kostki drożdży ( 50g)
- pól szklanki oleju
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 500g mąki
- 100g mielonych migdałów
- 100g mąki pszennej
-200 g masła
- 100g cukru pudru
- do tego wydrylowane śliwki, borówki

 Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, na to wsypujemy cukier, mleko, olej i wbijamy jajka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy to na 3 godziny- nie mieszamy. Po tym czasie dosypujemy mąkę, mieszamy- ciasto ma być kleiste - nie elastyczne jak przy ciastach drożdżowych wyrabianych i przelewamy do formy okrągłej tortowej 26cm. Wsypujemy na wierzch owoce. Z masła, mąki pszennej i zmielonych migdałów oraz cukru pudru wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy owoce . Całość odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia- w ciepłe miejsce . Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu ) na ok. 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz