poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Meksykańska przekąska

Pomysł na to danie przyszedł mi do głowy podczas oglądania jednej z edycji Master Chefa. Pomyślałam sobie - dlaczego nie miałabym spróbować - wygląda na smaczne. Dziś miałam chwilę czasu więc pomysł zrealizowałam i teraz bedę robić tak często jak tylko będę miała okazję - jest pyszne, ciągnące się i można tam włożyć co tylko się chce.

Meksykańska przekąska:

- 8 tortilii
- 8 plastrów salamii
- kilka listków kapusty pekińskiej
- pół czerwonej papryki
- 25g żółtego sera w plastrach
- ketchup
- boczek wędzony

Rozkładamy tortille. Każdą smarujemy ketchupem zostawiając brzegi wolne. Na 4 plackach, na środku układamy podarte liście kapusty, pokrojoną paprykę, po 2 plastry salami i trochę pokrojonego w drobne kawałeczki boczku. Na to układamy żółty ser pamietając by brzegi placka pozostały czyste. Przykrywamy pozostałymi 4 plackami. Każdą jedną taką " kanapkę " z osobna grillujemy przez ok. 1,5 - 2 min z każdej strony, uważając , żeby nie wylał się ser.  Wolne brzegi muszą zostać sklejone. Po ugrillowaniu kroimy w kawałeczki jak pizzę i podajemy.




7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta przekąska nazywa się quesadilla. Też kiedyś robiłem - bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - nie chciałam popełnić jakiegoś błędu w nazwie . Zastanawiałam się także, czy jakiejś profanacji swoją wersją nie zrobiłam dlatego tak nazwałam ale ciesze się, że ktoś z większym doświadczeniem kulinarnym przyznał mi rację :) Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń
    2. Od razu z większym doświadczeniem... Ja to zrobiłem bo mi się nazwa spodobała :)

      Usuń
    3. Mi się spodobało jak jeden z szefów to robił ;)

      Usuń
  3. Świetny przepis -wypróbuję serdeczności
    Zapraszam na blog RÓŻA pod nowym adresem
    http://rozawjednymblogu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zaraz lecę odwiedzić nowy blog :) Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń