środa, 7 sierpnia 2013

Maślano-cytrynowy kurczak z zasmażanym ryżem

To szybka i ciekawa potrawa. Do kurczaka dodałam parę eksperymentalnych przypraw i szczerze mówiąc nie zawiodłam się. Jest smaczny, delikatny, soczysty i bardzo smaczny - polecam wypróbować.

Maślano-cytrynowy  kurczak z zasmażanym ryżem

- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- 2 małe cebule
- 100 g masła
- pół dużej cytryny
- 1 łyżka oleju - ewentualnie
- 1 łyżeczka gałki muszkotałowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- świeże zioła - pietruszka i koperek
- sól, pieprz do smaku


Filety myjemy , osuszamy i kroimy w paski.Obsypujemy przyprawami. Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu.  Masło rozpuszczamy na patelni, na ciepłe ale nie na gorące wrzucamy pokrojoną w kawałeczki cytrynę i podgrzewamy. Kiedy masło z sokiem cytrynowym bedzie juz podgrzane można dodać trochę oleju, żeby masło się nie spaliło i wyrzucamy zbędne, podsmażone części cytryny i wrzucamy na tłuszcz kurczaka, którego podsmażamy na lekko złoty kolor po czym zdjemujemy z tłuszczu a zamiast kurczaka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i ryż. Podsmażamy chwilę i dodajemy świeże posiekane zioła i wszystko jeszcze 1-2 minuty podsmażamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz