Dziś u mnie bardzo zdrowo - pyszny zielony gulasz z dużą ilością warzyw , ziół i oczywiście indykiem a do tego pyszna suróweczka z marchwii, jabłka i prażonych ziaren słonecznika i płatków migdałowych. Zacznijmy jednak od gulaszu.
Zielony gulasz z indyka
- 800g filetu z indyka
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- pół białej rzodkwii
- 1 młody por - włącznie z zieloną częścią
- duża garść liści selera naciowego
- duża garść natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
Paprykę i rzodkiew oraz cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy jak najdrobniej. Pora kroimy w cienkie pół plasterki. Wszystkie te warzywa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz ( oba rodzaje połączyć i dobrze rozgrzać na patelni) - chwilę smażymy tak aby cebula dobrze się zeszkliła i por nabrał miękkości. Kiedy to się stanie przekładamy wszystko do garnka, indyka, kroimy w kostkę wrzucamy do warzyw. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie , mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż do miękkości indyka. Pod koniec duszenia dodajemy posiekane listki selera i natki pietruszki oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze z 5-10 min tak, aby gulasz nabrał koloru zielonego. Jeśli jest za rzadki to dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie i mieszamy do zgęstnienia sosu
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz