czwartek, 22 sierpnia 2013

Grillowana cukinia

U mnie ciąg dalszy cukinii - tym razem propozycja z grilla. Pyszna cukinia- wczesniej marynowana, której nie sposób odmówić. W kolejnym poście będzie też propozycja podania takiej cukinii - można oczywiście zjeść ją jako przekąską, jako dodatek do dania obiadowego lub mięs czy ryb z grilla ale można użyj jej do szaszłyków czy sałatek.

Grillowana cukinia.

- 1 duża cukinia
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła ( u mnie rozmaryn, bazylia , szałwia i natka pietruszki)
- pół łyżeczki ziaren kolendry.

Cukinię myjemy , obieramy ( lub nie- zależy jaka to była cukinia) i kroimy w kawałki. Pozostałe składniki wlewamy lub wrzucamy do moździerza i dokładnie ubijamy, mieszając w ten sposób. Kawałki cukinii maczamy w marynacie i odkładamy na talerz. Zostawiamy na co najmniej godzinę i grillujemy do miękkości.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam grillowaną cukinię!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też wszyscy ją lubią :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Właśnie ten przepis przed chwilą został spróbowany na grillu i powiem - wyśmienite!

      Usuń