U mnie ciąg dalszy cukinii - tym razem propozycja z grilla. Pyszna cukinia- wczesniej marynowana, której nie sposób odmówić. W kolejnym poście będzie też propozycja podania takiej cukinii - można oczywiście zjeść ją jako przekąską, jako dodatek do dania obiadowego lub mięs czy ryb z grilla ale można użyj jej do szaszłyków czy sałatek.
Grillowana cukinia.
- 1 duża cukinia
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła ( u mnie rozmaryn, bazylia , szałwia i natka pietruszki)
- pół łyżeczki ziaren kolendry.
Cukinię myjemy , obieramy ( lub nie- zależy jaka to była cukinia) i kroimy w kawałki. Pozostałe składniki wlewamy lub wrzucamy do moździerza i dokładnie ubijamy, mieszając w ten sposób. Kawałki cukinii maczamy w marynacie i odkładamy na talerz. Zostawiamy na co najmniej godzinę i grillujemy do miękkości.
Uwielbiam grillowaną cukinię!!!
OdpowiedzUsuńU nas też wszyscy ją lubią :) Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie ten przepis przed chwilą został spróbowany na grillu i powiem - wyśmienite!
Usuń