środa, 29 maja 2013

Warzywne risotto z indykiem

Dziś na obiadek coś co bardzo lubię - pyszne warzywne risotto z indykiem. Dawno go nie robiłam dlatego dziś z przyjemnością zaserwowałam go mojej rodzince.

Warzywne risotto z indykiem

- 400g ryżu arborio do risotta
- ok 500g filetu z indyka
- 3 kolorowe papryki ( u mnie zielona, czerwona i żółta)
- kilka kolorowych pomidorków koktajlowych ( u mnie żółte i czerwone)
- 2 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- po łyżeczce suszonego tymianku, majeranku , szałwii
- ok. 1,2 l rosołu ( może być z poprzedniego dnia ew. z kostki)

Papryki myjemy, kroimy w paseczki lub kostkę - jak nam wygodniej. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Indyka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę lub paseczki. Na patelni rozgrzewamy oba rodzaje tłuszczu. Kiedy będzie dobrze rozgrzany wsypujemy cebulę i chwilę smażymy . Następnie dodajemy indyka i papryki , smażymy ok. 5 min - co chwilę mieszając. Dodajemy ryż i podlewamy troszkę rosołem. Mieszamy. Kiedy ryż wchłonie płyn, znów trochę dolewamy - i tak co chwilę dolewamy do całkowitej miękkości ryżu. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól, pieprz do smaku. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i wyłączamy ogień. Trzymamy tak ok. 20 min.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz