czwartek, 25 kwietnia 2013

Karkówka duszona w cebuli i papryce

Przepis wymyśliłam sama , gdy potrzebowałam szybkiego obiadu. Wymaga nie wiele pracy a smakuje wybornie :) Polecam:)

Karkówka duszona w cebuli i papryce

- 4 plastry karkówki
- 4 cebule średniej wielkości
- 1 papryka czerwona
- masło , ew. olej do smażenia
- sól, pieprz, odrobina curry, odrobina suszonej czerwonej papryki słodkiej lub ostrej


Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w kawałeczki. Oprószamy je solą, pieprzem, curry i suszoną papryką. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Szklimy na maśle lub oleju. Odstawiamy. Karkówkę po wyjęciu z lodówki wrzucamy na patelnię z 1 łyżką tłuszczu i smażymy na zloty kolor. Paprykę kroimy w paseczki i smażymy razem z karkówką. Kiedy mięso będzie już obsmażone kładziemy na nim cebulę , jakbyśmy chcieli je przykryć , ew, dolewamy odrobinę wody i nakrywamy pokrywkę. Dusimy do miękkości mięsa. Posypujemy natką pietruszki lub gałązkami tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz