czwartek, 18 kwietnia 2013

Krokodyl nakarmiony papryką i kiełbasą

Coś szybkiego i smacznego na obiad - moje propozycja Krokodyl nakarmiony papryką i kiełbasą - łatwy, prosty , tani , smaczny - cóż więcej chcieć? Zapraszam :)


Krokodyl nakarmiony papryką i kiełbasą:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 kolorowe papryki
- ulubiona kiełbasa
- kawałek pełnoziarnistej bagietki
- jajko do posmarowania

Ciasto francuskie rozkładamy i odcinamy mały paseczek na dodatki i odkładamy. Prostokątne ciasto układamy węższym końcem do siebie i dłuższymi końcami po bokach. W środku ciasta robimy radełkiem lub zwykłym nożem ukośne nacięcia -jakbyśmy choinkę chcieli wyciąć z tym, że na środku musi pozostać nietknięte
na środek układamy kiełbasę a na nią paprykę
teraz zawijamy pojedyncze kawałki na skos układając coś w rodzaju warkoczyka
następnie tylną część zawijamy i tworzymy ogon
Teraz tworzymy przód - formując paszczę Krokodyla
Do pozostawionego wcześniej kawałka dokładamy wycięte z papryki koła i tworzymy oczy , które nakładamy i doczepiamy do paszczy
Z bagietki wycinamy dwie łapki i doczepiamy do krokodyla  a jeśli zostaną nam kawałeczki ciasta robimy zgrubienia na skórze krokodyla - całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.\
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu - bez termoobiegu 200) i pieczemy około 20 minut :)






Przepis dodaję do akcji :

2 komentarze:

  1. Olu piękny pomysł na krokodyla :))) aż się czlowiekowi robi weselej jak takie dania widzi :)) Fajny pomysł nie tylko na obiad, ale i na kolacje, czy jakaś impreze :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię urozmaicać zwykłe dania- no i ile zabawy przy tym jest :) Pozdrawiam smacznie :)

      Usuń