Witam Wam pięknie:) na początek chciałabym Wam bardzo gorąco podziękować za to, że jesteście, że mnie czytacie i dzielicie się swoimi opiniami. Dodajecie mi niezmiennie skrzydeł. Wielka buźka dla Was. Chciałabym Wam pokazać dziś bułeczki ale troszkę inaczej robione- mój synek był nimi zachwycony i ładnie zjadł.
"Ćwierkające" bułeczki drożdżowe
- pół kostki drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki stopionego masła
- pół kilo mąki + do podsypania
- 2 łyżki oliwy do posmarowania
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i i 1 łyżką mąki, zalewamy
ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na ok, 15 min w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia . Kiedy zaczyn nam urośnie dodajemy jajko, masło, łyżkę
soli i resztę mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrabiać należy do
tej pory, aż pojawią się pęchęrze powietrza w cieście. Odkładamy na
około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ciasto
ściereczką.Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego jeden duży wałek a następnie kroimy w mniejsze kilku centymetrowe. Z każdego kawałeczka formujemy długi cienki wałek i zawijamy w supełek. Na jednym końcu supełka widelcem robimy ogonek ptaszka a drugim końcu formujemy główkę.
Róbcie tak jak umiecie i nie przejmujcie sie kształtem:) Ma być zabawnie a nie precyzyjnie ;) Na koniec układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Pieczemy w 180C ( przy termoobiegu- bez term. 200C) około 25 min.
Maczamy w dżemie - u mnie jabłkowo-cukiniowy i jemy :D
Przepis bierze udział w akcji :
Pyszne, dekoracyjne, zatem warte polecenia i skosztowania koniecznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję - są bardzo smaczne :) Pozdrawiam
Usuńfajnie ćwirćwirki :))) super pomysł :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję serdecznie i także pozdrawiam :D
Usuńjakie one fajne! pierwszy raz widzę takie cuda :)
OdpowiedzUsuńKształt mają fantastyczny! Oczarowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam :)
Usuń