sobota, 13 kwietnia 2013

Makaron z lekkim sosem carbonara

Carbonara to ulubiony sos moje męża. Znalazłam sposób na jego szybkie przygotowanie a przede wszystkim trochę lżejsze- można z tym sosem podawać każdy inny makaron nie tylko ten typu spaghetti. Spróbujcie bo warto :)


Makaron z lekkim sosem carbonara

- 250 makaronu typu świderki
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 100g mozarelli
- 5 dkg chudego boczku
- sól, pieprz, bazylia
- 1 łyżka masła


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu - ma być al dente. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy cieniutko pokrojoną mozzarellę- doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Na patelni rozgrzewamy masło . Podsmażamy na nim drobno pokrojony boczek. Kiedy się już trochę podsmaży dodajemy ugotowany makaron i chwilę smażymy - tak około 2 minut. Teraz wylewamy jajka z dodatkami i smażymy dopóki jajka się nie zetną ale całość sosu pozostanie kremowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz