wtorek, 2 kwietnia 2013

Resztkowa sałatka z granatem i miętą

Nie lubię marnować jedzenia co zresztą nie jeden raz podkreślałam . Z tego też powodu przedstawiam Wam przepis na sałatkę z granatem, w której wykorzystuję resztko klopsa Nigelli . Przepis na klops znajdziecie tutaj. Mam taką manierę już, że zawsze przed świętami samymi kupuję mix sałat i jakieś owoce bo z nich zawsze jakąś resztkową sałatkę da się wykombinować. Zioła też hoduje sama na parapecie i w ogródku ale jeśli nie posiadacie swoich świeżych ziół zajrzyjcie do apteczki- tam herbatkę miętową posiada prawie każdy:)

Resztkowa sałatka z granatem i miętą

- 1 mix sałat
- 1 mała marchewka
- resztka mięsa z poprzedniego dnia ( obojętnie czy to klops , czy to schab czy szynka a może kurczak)
- 1 jajko na twardo
- 1 owoc granatu ( w zastępstwie możecie dać 100g suszonej żurawiny)
- kilka posiekanych drobno listków mięty ( możecie dać w zastępstwie i torebkę suszonej)


Mix wrzucamy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso kroimy dowolnie, w małe lub większe kawałki - to samo robimy z jajkiem. Na wierzch dajemy małe cząstki granatu lub żurawiny i posypujemy wszystko drobno posiekanymi listkami mięty. Jemy z sosem lub bez- jak Wam tylko przyjdzie ochota>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz