Szybki chlebek dla leniwych
- 150 g mussli śniadaniowych
- 100 g płatek kukurydzianych
- 320 g mąki pełnoziarnistej typ 2000
- 125 ml wody
- 125ml mleka
- 1 spora łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g)
Mussli mieszamy w misce z płatkami kukurydzianymi, solą, mąką i drożdżami. Wystarczy parę niedbałych kółek łyżką. Teraz wlewamy mleko i wodę i wszystko mieszamy . Powinna wyjść gęsta owsianka. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem keksówki ( małej ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110C na pół godziny a potem zwiększamy temp. do 180C i pieczemy jeszcze około godziny. Ja mam termoobieg więc bez termoobiegu należy dodać około 20C do podanej temp. Odstawiamy do wystudzenia :) Można po wyjęciu z piekarnika chlebek polać jeszcze oliwą :)
zdecydowanie do wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo - zachęcam i pozdrawiam :)
Usuń