Piernik z masą serową
Ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- słoik dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych) lub każdy inny kwaśny dżem
Masa serowa:
- 500 g półtłustego sera (trzykrotnie zmielony)
- 125 g masła (rozpuszczonego
- pół szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- budyń waniliowy
Najpierw przygotowujemy
ciasto piernikowe. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie
kolejno dodajemy wszystkie podane składniki ciasta i miksujemy na gładkie ciasto.
Przygotowujemy masę
serową: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a
żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy twaróg, budyń i przestudzone masło i
krótko i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pianę z białek przekładamy do
masy serowej i znów delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze najpierw wylewamy ciasto piernikowe, a następnie równomiernie wykładamy masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC ( przy term.) Pieczemy ok. 50-60 minut.
Olcia fajny serniczek :))) jakby pół murzynek pół serniczek :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuje :) jest bardzo smaczny i puszysty - połączenie dwóch pysznych smaków:)
UsuńPięknie wygląda, chyba do niego wrócę :)
OdpowiedzUsuńTo był niesamowity pomysł :) Super smaczny w dodatku pozdrawiam :)
Usuń