sobota, 6 kwietnia 2013

Filety z kurczaka duszone w cebuli

Dziś u mnie na obiadek same zdrowe rzeczy i w dodatku super smaczne :) Na początek filety z kurczaka duszone w cebuli z dodatkiem cynamonu :) Musicie spróbować. Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej napisanej przez moją ukochaną autorkę książek kulinarnych panią Hannę Szymanderską.


Filety z kurczaka duszone w cebuli

- 3 filety z kurczaka
- 6 cebul
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 1 łyżka vegety
- pół szklanki wody
- sól, pieprz do smaku


Filety myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na 3 łyżkach oleju i przekładamy do garnka wysmarowanego oliwą. Na tłuszczu , na którym smażony był kurczak szklimy pokrojoną w talarki cebulę i przekładamy ją na kurczaka. Wodę mieszamy z vegetą i polewamy nią cebulę z kurczakiem na wierzch wsypujemy cynamon i układamy gałązki tymianku  lub posypujemy suszonym. Przykrywamy garnek i dusimy do miękkości.



2 komentarze:

  1. I filety i cebulę wielbię z całego serca, toteż przepis jak dla mnie- genialny!~:)
    www.studentwgarnku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też polubiłam całkiem niedawno i będę robić to danie częściej bo jest pyszne :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń