środa, 27 marca 2013

Babeczki z nadzieniem kokosowo-herbatnikowym

Przed świętami jest bardzo dużo pracy. Nie można jednak zapomnieć o chwili drobnego relaksu przy dobrej  kawce. Do kawki proponuję dziś pyszne babeczki z jeszcze lepszym nadzieniem :)

Kruche babeczki z nadzieniem kokosowo-herbatnikowym

- 250 g mąki
- 1 margaryna Kasia
- 100g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 200g masła
-  100g wiórków kokosowych
-  około 200 g herbatników


Z mąki, jajek, margaryny i 100 g cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Ma być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy rozwałkowujemy i wykrawamy koła wielkości naszych foremek do babeczek. Z podanego przepisu wyjdzie Wam spokojnie 12 a nawet 18 małych babeczek. Wstawiamy je na blasze do rozgrzanego piekarnika do 180C ( ja mam termoobieg więc pewnie bez niego będzie 200) i pieczemy aż zbrązowieją jakieś 10-15 minut.
Mleko zagotowujemy ze szklanką cukru. Kiedy się zagotuje dodajemy masło i zdejmujemy z ognia. Mieszamy aż wszystko się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia a następnie mieszamy z wiórkami i pokruszonymi herbatnikami. Nakładamy na wystudzone babeczki.

4 komentarze:

  1. Ooo, jak tu słodko dzisiaj, zjadło by się taką babeczkę:) Pozdrawiam Niki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niki zapraszam :) Jest super :) Zrobiłam parę babeczek a resztę masy zabrałam do mazurka- jutro przepis :)

      Usuń