Na śniadanie najlepiej zjeść coś ciepłego i wartościowego, żeby mieć energię na cały dzień. U mnie dziś zwykła zacierka. Prosta w wykonaniu i rewelacyjna w smaku.
Zwyczajna zacierka
- 10dkg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- woda do zarobienia ciasta
- 1 i 1/4l mleka
Z mąki, jajka, soli i odrobiny wody wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne. Jak gotować zacierkę widziałam dwa sposoby - jeden gotujemy mleko i do mleka wrzucamy surowe ciasto tnąc je na kawałki lub ścierając na tarce o dużych oczkach. Drugi sposób - zacierkę gotujemy osobno i mleko osobno dopiero na talerzu wszystko łączymy. Ja robię pierwszym sposobem. Można też odrywać kawałeczki ciasta. Jakkolwiek byście nie zrobili zacierka jest smacznym sposobem na rozpoczęcie energicznego dnia:)
prosta ale smaczna:)smak mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńMojego też :) Teraz robię dla synka :) Zapraszam wieczorem na mój pierwszy likierek :)
UsuńTeż pamiętam taką zacierkę z dzieciństwa, choć jestem już bardzo wyrośniętym dzieckiem, często przyrządzam ją, w poście przeważnie w piątek na obiad:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Niki
Ja ją robię na kolację lub śniadanie :) Moi teściowe jadają zacierkę na obiad ale mi to jakoś nie pasuje :) Z gustami i smakami się jednak nie dyskutuje- ile ludzi tyle smaków- fajnie , że jesteśmy tacy różnorodni i ciekawi :) Pozdrawiam :)
UsuńNo jasne, ze tak. Ja ją lubię na obiad, bo bardzo szybko się robi, a do tego podaję jajko sadzone i ziemniaczki, pewnie dlatego, ze nie bardzo mam czas robić ja na śniadanie lub kolację, bo rano dopiero po 9 wracam do domu i poprostu nie chce mi się jej gotować. A zapomiałam napisać, że gotuje pierwszym sposobem, nam taka lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńNam tez taka najbardziej smakuje :) Wiem, jednak , że tym drugim też robią :)
Usuńzacierki -pycha , proste i smaczne ;D
OdpowiedzUsuńPrawda? :)
Usuńzacierki robi się ręką a nie przeciera przez tarki jeśli się ktoś zgadza dajcie głos
OdpowiedzUsuńCo kucharka to ma inny sposób na zacierkę - uważam, że w kuchni , tak jak w życiu, nie należy ograniczać się do jednego sposobu wykonania jakiejś potrawy ( chyba, że jest ściśle określona instrukcja)Trzeba wypróbować każdy, ja teraz robię przez lejek , więc jeszcze inaczej, kto wie jak kiedyś będę jeszcze robić i to jest piękne. Pozdrawiam i życzę smacznej zacierki ;)
Usuń