niedziela, 3 marca 2013

Dżem z cukinii i pomarańczy

Bardzo fajny dżemik, który w sezonie jest nie drogi a bardzo smaczny. W wielu , zwłaszcza starych przepisach, można znaleźć używanie dżemu morelowego jako glazury. Ja wypróbowałam i wiem, że ten nadaje się równie dobrze.

 

Dżem z cukinii i pomarańczy:

- 2,5 kg cukinii
- 4 pomarańcze
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- kg cukru
- skórka otarta z dwóch pomarańczy

Cukinię obrać, wypestkować i pokroić w kawałeczki. Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu cukinię wraz z sokiem wlać do garnka i gotować aż do miękkości. Po około 1 godzinie dodajemy pokrojone w cząstki i wypestkowane pomarańcze bez albedo. Kiedy wszystko będzie rozgotowane i zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 5-7 minut do odparowania. Dodajemy wówczas galaretki, kwasek i skórkę startą z dwóch pomarańczy. Wszystko przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Z podanej porcji wychodzi 6  tradycyjnych słoików.

2 komentarze:

  1. Dzem z pomarańczy robiłam ale z cukinii nigdy :) Musi smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest smaczny :) Dość słodki ale taki powinien być dżem :)Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń