Moja rodzina wywodzi się z wileńszczyzny. Babcia i moja mama a teraz ja smażymy te placki od bardzo dawna i stanowią nie mały przysmak. Są całkowicie naturalne- bez mąki, jajek ani innych zagęstników. Same ziemniaki, cebula i przyprawy.
Litewskie placki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz - do smaku
- olej do smażenia.
- jogurt noturalny typu greckiego
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy ją na tych samych oczkach do ziemniaków. Po starciu wszystkich, odsączamy nadmiar skrobi. Nie trzeba tego robić bardzo dokładnie - ważne, żeby masa nie pływała w płynie. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy łyżką placki i smażymy na brązowo z każdej strony. Po usmażeniu układamy na talerzu i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.
Jeśli chcecie sprawdzić , czy placki są odpowiednio doprawione- usmażcie najpierw jeden placek, spróbujcie i ewentualnie doprawcie.
Nadal mnie szczujesz tymi plackami ? faktycznie jestes chyba czarownicą hihi :D tylko nie wiem dlaczego tak o sobie piszesz :D
OdpowiedzUsuńEwcia :) To i tak ładnie bo niektórzy mówią wiedźma :)hihihi, Umiem parę rzeczy- dlatego tak jest ;)
OdpowiedzUsuń