Nie tak dawno na blogu Smaczna Pyza było pokazane jak zrobić róże z ciasta i parówek. Natchnęło mnie to do zrobienia przekąski ale z jabłkami.
Jabłkowe róże
- 1 duże jabłko
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki cukru + garść
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- woda ( tyle, żeby przykryć jabłka)
Jabłko kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Mają wyjść półkola.. Wkładamy do garnka zalewamy je wodą - ma być jej tylko tyle, żeby przykryć jabłka. Wsypujemy na wierzch 2 łyżki cukru, imbir i cynamon. Gotujemy do momentu aż jabłka odrobinę zmiękną i wchłoną aromat przypraw. Wylewamy wodę i chwilę studzimy. Rozkładamy ciasto francuskie. Mniejszy bok tniemy wzdłuż na 2-3 cm paski. Bierzemy jeden i układamy prostopadle do siebie, czyli tak, jakbyśmy chcieli zawiązać na nim kokardkę. Na pasku układamy plasterki jabłka, jeden obok drugiego na całej szerokości , tak aby 1/4 plasterka wystawała nad pasek. Teraz wystarczy zwinąć ciasto z jabłkami w rulonik i odstawić na blachę. Teraz bierzemy resztę pasków i postępujemy analogicznie do pierwszego. Na zakończenie bierzemy garść cukru i posypujemy nimi róże. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 10-15 min.
Jakie ładne te rózyczki zrobiłas czarownico hihi :D
OdpowiedzUsuńDzięki :)Różdżka tym razem zadziałała ;)
OdpowiedzUsuńfajne różyczki :))
OdpowiedzUsuńDziękuje za dodanie wpisu do Jabłuszkowej akcji i pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję :) Bardzo fajna akcja :)
OdpowiedzUsuńwow, świetne różyczki :)
OdpowiedzUsuń