Pomimo tego, że wiosny nadal za oknem ze świecą szukać to w końcu nadejdzie. Warto więc zacząć trochę lżej się odżywiać i oczyścić swój organizm. Stąd też mój dzisiejszy obiadek. Filety z indyka marynowane w jogurcie naturalnym i panierowane w płatkach owsianych. Całość podałam na pysznej sałacie z sosem czosnkowym, na którą przepis znajdziecie tutaj. Zapraszam serdecznie.
Kotlety z indyka w płatkach owsianych
- 40 dag fileta z indyka ( w BIedronce możecie kupić juz pokrojone filety)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g płatków owsianych - nie błyskawicznych
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Filet trzeba pokroić na kotlety a potem cieniutko rozbić. Jogurt łączymy z solą i pieprzem a następnie dokładnie obtaczamy nim filety. Całość odkładamy do miski lub na talerz, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na około 2 godziny. Po upływie tego czasu, płatki owsiane wysypujemy na talerz, i panierujemy w nich indyka. Każdy filet smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości kotletów.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję- jest smaczne :)
UsuńWitaj
OdpowiedzUsuńZdrowe, a zarazem smaczne danie :)
Pozdrawiam mile :)
Oto właśnie mi chodziło :) Ja także pięknie pozdrawiam :)
UsuńDelikatne mięso indycze nie rozbijam jedynie ręka trochę potłuczę delikatnie do formy
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj tez tego nie robię , ale tym razem zależało mi na bardzo cieniutkich kotletach więc tym razem to zrobiłam i się udało :)
Usuń