Bardzo lubię likierki ale nigdy ich nie robiłam . ten jest pierwszy:) Ma cudowny aromat i jest bardzo smaczny :) Planuję zrobić teraz ciasto Świerszcz :) Zapraszam na kieliszeczek :)
Likier " Miętusek "
- 30 dkg cukierków miętowych
- 1 szklanka cukru
- około 70 ml wody
- 150 ml spirytusu
Cukierki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody , na wolnym ogniu, cały
czas mieszając. Kiedy cukierki się rozpuszczą dodajemy cukier. Gdy
cukier się rozpuści próbujemy . Cukierki miętowe są o różnej mocy-
trzeba spróbować czy nie trzeba dosłodzić lub dolać wody. Ja miałam
mocno miętowe więc dolałam jeszcze wody. Kiedy całość ostygnie dodajemy
spirytus, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin w chłodne
miejsce.
mój łasuch lubi takie miętowe specyfiki, dobrze, że tego nie widzi zaraz by poszedł eksperymentować:)
OdpowiedzUsuńJa tez lubię :) Problem na razie mam z butelkami :)
Usuń