Czasem fajnie jest zjeść coś na szybko, bez zbędnych dodatków. To ciasto znalazłam w książce Kuchnia Polska Ewy Aszkiewicz i postanowiłam spróbować:) Ciasta jest pyszne i delikatne w smaku.
Biszkopcik cynamonowy:
- 2 szklanki i 2 płaskie łyżki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 3/4 kostki (18dag) masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 kopiaste łyżeczki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,3l domowych konfitur, powideł lub kupnych
Masło
razem z powidłami mieszamy , aż składniki się połączą. Najlepiej
ustawić robot na średnie obroty. Po połączeniu w/w dodajemy, cały czas
po jednym jajku, cukier oraz mleko. Mąkę wraz z kakao, cynamonem i
sodą przesiewamy i dodajemy do płynnej masy po troszeczku, cały czas
ucierając. Wyrobione ciasto powinno być nie za gęste, gładkie. Jeśli
jest zbyt gęste można dolać trochę mleka. Wlewamy ciasto do nie za dużej
formy np 24 cm i pieczemy w temp. 150 C przez około 45min.Wyciągamy
kiedy wierzch się zarumieni i będzie widać , że boki odstają od formy.
Do ciasta można zrobić polewę, lukier lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz