środa, 6 marca 2013

Mazurek kajmakowy dla zapracowanych

Święta już za 3, 5 tygodnia. Zaczynam więc myśleć o świątecznych wypiekach :) Na początek cos dla zapracowanych. Robi się szybko i  można spokojnie zamrozić. Można też pracę podzielić na etapy , więc to dodatkowe ułatwienie.

Mazurek kajmakowy dla zapracowanych

- 1 kostka margaryny
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik kwaśnych powideł
- 1 puszka masy kajmakowej
- do dekoracji : migdały, suszone owoce, paluszki

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy na stolnicę lub do miski i robimy w środek dołek. W dołek wlewamy jajko i żółtka i nożem szybko mieszamy z mąką. Następnie dodajemy schłodzoną margarynę i siekamy wraz  jajkiem i mąką.  Dodajemy cukier zwykły i waniliowy ( lub ekstrakt ) i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Obie części rozwałkowujemy na szerokość i wysokość blachy ( prostokątna duża ) Najpierw układamy jedną część, smarujemy ją powidłami a następnie nakładamy drugą część. Wstawiamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na około godzinę i odstawiamy do wystudzenia.  Jak ciasto wystygnie smarujemy masą kajmakową i ozdabiamy :)

4 komentarze:

  1. Aż wstyd się przyznać, ale mazurka jeszcze nie robiłam, zapisuje Twój przepis:) Pozdrawiam
    Niki

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę bardzo :) jest szybki i łatwy :) Dodam go jeszcze na PP :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja tam wstawiam swoje przepisy więc tym bardziej dziękuję :D Pozdrawiam :)

      Usuń