poniedziałek, 25 marca 2013

Domowy kisiel jabłkowy z bakaliami

A tak na deser proponuję :

Domowy kisiel jabłkowy z bakaliami:

- 1i 1/2 szklanki soku jabłkowego ( może być z kartonika)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody
- łyżka rodzynek bądź żurawin
- 2 suszone morele
- płatki migdałowe lub sparzone , obrane ze skórki i pokrojone cienko migdały( 5 sztuk)

W pół szklanki wody zagotowujemy pokrojone w paseczki morele i gotujemy je do miękkości . Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia i wrzucamy do nich rodzynki lub żurawiny żeby napęczniały. Sok gotujemy, kiedy osiągnie temperaturę wrzenia dorzucamy morele, rodzynki, migdały lub płatki wraz z wodą, z którą się moczyły. Dolewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody i gotujemy jeszcze około 2 minut aż mąka straci smak surowizny. Tak przygotowany kisiel rozlewamy do salaterek. Z podanych składników wychodzi około 2 dobrych porcji.

6 komentarzy:

  1. Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
    pełnych wiary, nadziei i miłości.
    Radosnego, wiosennego nastroju,
    serdecznych spotkań w gronie rodziny
    i wśród przyjaciół
    oraz wesołego „Alleluja” życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i wzajemnie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. muszę spróbować! i to koniecznie...w naszym życiu jest tyle chemii...dzięki takim przepisom jest jej mniej;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Dbam jak mogę o zdrowie mojej rodziny i często robię im takie zdrowe przysmaki :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń