A tak na deser proponuję :
Domowy kisiel jabłkowy z bakaliami:
- 1i 1/2 szklanki soku jabłkowego ( może być z kartonika)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody
- łyżka rodzynek bądź żurawin
- 2 suszone morele
- płatki migdałowe lub sparzone , obrane ze skórki i pokrojone cienko migdały( 5 sztuk)
W pół szklanki wody zagotowujemy pokrojone w paseczki morele i gotujemy
je do miękkości . Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia i wrzucamy do
nich rodzynki lub żurawiny żeby napęczniały. Sok gotujemy, kiedy
osiągnie temperaturę wrzenia dorzucamy morele, rodzynki, migdały lub
płatki wraz z wodą, z którą się moczyły. Dolewamy mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z 2 łyżkami wody i gotujemy jeszcze około 2 minut aż mąka
straci smak surowizny. Tak przygotowany kisiel rozlewamy do salaterek. Z
podanych składników wychodzi około 2 dobrych porcji.
domowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńI najsmaczniejszy :)
UsuńZdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
OdpowiedzUsuńpełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny
i wśród przyjaciół
oraz wesołego „Alleluja” życzę
Dziękuję serdecznie i wzajemnie :) Pozdrawiam :)
Usuńmuszę spróbować! i to koniecznie...w naszym życiu jest tyle chemii...dzięki takim przepisom jest jej mniej;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Dbam jak mogę o zdrowie mojej rodziny i często robię im takie zdrowe przysmaki :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń