Nigdy nie jadłam domowego masła. Zawsze było kupne. Dzięki nieocenionej Joannie 55 z Przyślij Przepis już wiem jak ono smakuje. Postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na masełko. Przepis jest niezwykle prosty gdyż potrzebujemy tylko litrowego słoika i około 500g śmietanki 30%. Wlewamy śmietanę do słoika i energicznie potrząsamy około 10-15 min. Jak zauważycie gęstą masę to znaczy, że masło prawie gotowe - wystarczy około minuty jeszcze potrząsać a wytrąci się masełko i maślanka( jak nagle zacznie chlupać to znaczy , że masło gotowe:)). Masło zlepiamy w jedną zbitą kulkę, przelewamy zimną wodą i odciskamy dokładnie - czynność tą należy powtórzyć około 3 razy i włożyć masełko do lodówki :) Proste prawda? Nie trzeba siłowni - tylko masło ubijać :D Satysfakcja - ogromna :D
Oj proste, Bilciu:) a smak takiego masełka, robiłam już nie raz, też wykorzystałam patent ze słoikiem, zawsze jednak ze swojskiej śmietanki, z takiej sklepowej nie próbowałam, zrobie tak dla porównania:)
OdpowiedzUsuńNiki
Niki a ja spróbuję z wiejskiej :) Zobaczymy jak smakuje :) Pozdrawiam :)
UsuńZ wiejskiej jej pyszne, a ja spróbuje ze sklepowej:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Niki
Koniecznie napisz jaką czujesz różnicę :) Każdy ma przecież inny smak :) Pozdrawiam :)
Usuńpodziwiam nigdy nie podjęłam robienia masła w domu:)
OdpowiedzUsuńTo nie jest wcale trudne a sprawia ogromną satysfakcję :) Można zaskoczyć rodzinę :) Nie zabiera też dużo czasu :) Polecam spróbować choć raz :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarze i odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńPamiętam domowy wyrób masła, pychota z pieczonym chlebkiem ;)
W latach 80- tych "tłukło" się go w słoiku, ze śmietany bardzo długo. Także było smaczne :)
Joasi przepis widziałam, warto wypróbować, to fakt.
Pozdrawiam smacznie i zapraszam na poczęstunek :) za życzenia- z serca dziękuję :)
Z ogromną przyjemnością wpadnę na kawałek ciasta :) Dziekuję za wszystkie komentarze i pozdrawiam serdecznie :)
Usuń