wtorek, 12 marca 2013

Naleśniki z delikatnym nadzieniem z jabłek i brzoskwiń

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to naleśniki. Bardzo lubię je smażyć i wymyślać coraz to nowe nadzienia. Tak tez było i dziś. Pyszne naleśniczki z jabłkami, brzoskwiniami i serkiem mascarpone - rozpływają się w ustach.

Naleśniki z delikatnym nadzieniem z jabłek i brzoskwiń

Ciasto
 - 250 gr mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka syropu klonowego

Nadzienie:
- 250g serka mascarpone ( 1 opakowanie)
- 150 ml śmietanki 30%
- 100g cukru pudru
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty lub 1 łyżeczka ekstraktu ew. cukier wanilinowy
- puszka brzoskwiń
- 2 kwaskowe jabłka


Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę.
Jabłka kroimy na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki i posypujemy cynamonem. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Serek razem ze śmietanką i cukrem  i wanilią ( Jeśli macie laskę  wanilii to wydrążcie tylko ziarenka ) ubijamy aż powstanie gęsta masa.  Masę łączymy z brzoskwiniami i smarujemy nią naleśnik a następnie układamy jabłka i zwijamy w rulonik. I tak każdy następny :) Jeżeli chcecie możecie zostawić trochę masy do dekoracji :)

8 komentarzy:

  1. Aż mam ochotę na naleśniki. Wyglądają mega apetycznie.

    Zapraszam również do pozostawienia śladu u mnie na blogu: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo :) smakuje podobnie jak wygląda :) Ale to samemu trzeba się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny sposób na naleśniki :))
    Pozdrawiam i dziekuję za kolejny wpis do akcji "Zimowe Jabłuszka",
    Olinka- Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń