poniedziałek, 25 marca 2013

Czerwony barszczyk

Oto przepis na czerwony barszczyk z użyciem buraczków z poprzedniego posta.


Czerwony barszcz.

- 2 filety z kurczaka
- pęczek włoszczyzny
- 6 dużych ziemniaków
- 1 l słoik buraczków w zalewie słodko-kwaśnej
- sól, pieprz do smaku
- ziele angielskie, listek laurowy


Włoszczyznę obieramy i wrzucamy wraz z umytym filetem do garnka i zalewamy do połowy garnka wodą. Gotujemy przez około 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę dorzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy buraczki wraz z zalewą i gotujemy jeszcze ok. 20 min. Doprawiamy do smaku.
Moja rodzina bardzo lubi gęste zupy ale można zmienić proporcje i dodać mniej ziemniaków czy buraczków i zjeść zupkę bardziej wodnistą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz