Dziś chcę Wam pokazać bardzo szybki sposób na mazurek bez pieczenia. Szybki , prosty i baaardzo smaczny :)
Bardzo szybki mazurek
- 6 wafli dużych
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 200g masła
- 100g wiórków kokosowych
- około 200 g herbatników
- krem do tortów śmietankowy
- mleko
- 100 g masła
Na początek robimy krem. Mleko zagotowujemy ze szklanką cukru. Kiedy się zagotuje dodajemy masło i
zdejmujemy z ognia. Mieszamy aż wszystko się rozpuści i odstawiamy do
ostygnięcia a następnie mieszamy z wiórkami i pokruszonymi herbatnikami . Masą smarujemy wafle, układając je jeden na drugim. Na koniec zawijamy w papier do pieczenia, przygniatamy czymś ciężkim i odstawiamy na godzinę lub dwie . Po upływie tego czasu wycinamy z mazurka kształt jajka. Przygotowujemy krem do tortów według przepisu na opakowaniu i smarujemy nim wierzch i boki mazurka. Na koniec resztę kremu można dowolnie zabarwić i użyć jako dekorację albo odłożyć do lodówki i zużyć np. do galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz