poniedziałek, 11 marca 2013

Roladki schabowe a'la Caprese

Miałam dziś robić schabowe ale stwierdziłam, że wolę wymyślić coś innego. Zrobiłam przegląd lodówki i spiżarni i wyszedł z tego całkiem smaczny obiadek :)

Roladki schabowe a'la Caprese

- 4 kotlety ze schabu
- 125g mozarelli ( jedno opakowanie)
- 4 pomidorki kotjalowe
- 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- łyżka masła
- 4 plastry sera żółtego
- świeża bazylia, sól, pieprz, ulubione suszone zioła ( oregano, estragon, rozmaryn)
- 4 łyżki mleka 3,2 %

Schab myjemy osuszamy, rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. Każdy posypujemy solą i pieprzem. Mozarellę kroimy w plastry- układamy na kotletach. Pomidorki kroimy w plastry i na jeden kotlet układamy plastry z jednego pomidorka. Liście bazylii cienko kroimy i obsypujemy nią kotlety. czosnek drobno siekamy i posypujemy kotlet. Tak przygotowane kotlety zwijamy ciasno w ruloniki i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zabieramy się za sos. na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy będzie gorące wlewamy pomidory z puszki wraz z zawartością. Chwilę gotujemy i dolewamy mleko. Gotujemy jeszcze około 20 min , mieszając co jakiś czas aż sos zgęstnieje- doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Tak przygotowanym sosem polewamy mięso. Na wierzch układamy plastry żółtego sera. Całość wkładamy do nagrzanego do temp. 180C piekarnika ( u mnie z termoobiegiem) na około 30-40 min.

6 komentarzy:

  1. Mniam, mniam... fajny pomysł na smaczny obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Są bardzo smaczne :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A jeszcze lepiej smakują :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Pyszna alternatywa dla schabowych. Caprese bardzo lubię, więc wszystko z wykorzystaniem jej składników ma u mnie wysokie notowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ja też bardzo lubię Caprese :) Pozdrawiam :)

      Usuń